Grenzen aangeven

Ik hoor vaak van gevoelige mensen dat ze het moeilijk vinden om hun grenzen aan te geven. En dat is niet zo raar. Als je voelt wat de ander voelt en je empathisch bent ga je je waarschijnlijk aanpassen. Je vindt het dan moeilijk om de ander te moeten teleurstellen. Op dat moment kun je wel van de moeilijke situatie af zijn maar op den duur wordt het voor jou steeds lastiger om te zeggen waar echt jouw grenzen liggen.

Grenzen aangeven heeft alles te maken met weten wie jij bent en wat jouw persoonlijke normen en waarden zijn. Wat vind jij belangrijk en wat niet? Het zijn eigenlijk jouw eigen gemaakte leefregels. Als jij die volgt voel jij je fijn. Ook zelfvertrouwen hoort daarbij. Voor jezelf durven uitkomen: ‘Dit ben ik en daar heb je mee te dealen’. Het kan altijd voorkomen dat een ander jouw mening niet deelt, maar in hoeverre is dat een probleem? Het is altijd een kwestie van geven en nemen.

Als jij voor het eerst bij iemand thuiskomt vind je het waarschijnlijk belangrijk om eerst te vragen of er dingen zijn waar je rekening mee moet houden. Maar dit kan natuurlijk andersom ook. Op die manier respecteer je elkaars kijk op het leven.

Om het jezelf makkelijker te maken kun je het beste gelijk als je iemand leert kennen vertellen wie jij bent en wat je prettig vindt. Vaak zijn onze verwachtingen van elkaar zonder dat we het weten erg verschillend. Dan denken we: 'Dat weet degene toch wel, dat begrijpt degene toch wel?’ Maar wat voor de één heel logisch is, is voor de ander totaal niet te begrijpen. Als je van tevoren wel weet hoe of wat van de ander, dan kun je erop anticiperen en komt het minder als een verrassing of confrontatie voor elkaar.

Dus laat het niet afhangen van een ander waar jouw grenzen liggen, maar bepaal van tevoren als je een nieuwe situatie ingaat of persoon tegenkomt, wat jij wel of niet wilt. De beste raadgever is je intuïtie. Luister naar de fluisteringen van je ziel.


Lichtkracht levenscoach Martine