Bij elkaar blijven of uit elkaar gaan? Geestelijke klachten op de loer


Je hebt een probleem. Je zit vast in een relatie. Je hele leven is er op aangepast. Financieel, familie, kinderen, het huis, je baan, vrije tijd. Alles is in elkaar verweven.

Alleen, het gaat niet meer. Je bent uit elkaar gegroeid (veel onbegrip, langs elkaar heen leven) of de ander heeft een misstap begaan waar jij niet verder mee kunt leven binnen de relatie. Dus je gevoel vertelt je dat dit niet meer jouw weg is als alles op dezelfde manier door blijft gaan. Er moeten dingen veranderen. Dit kan door middel van relatietherapie of individuele coaching bereikt worden. Om sowieso weer begrip voor elkaar te krijgen.  

Door middel van individuele coaching krijg je meer inzicht over jezelf en komen de valkuilen in de relatie ook naar boven. Maar vervolgens moet er dan wel van beide kanten motivatie zijn om samen daaraan te werken. Ook samen besluiten om een punt achter de relatie te zetten kan een manier zijn om in vrede verder te leven.  

Omdat er pijnlijke emoties naar boven komen tijdens een mogelijk einde van een relatie kan het zijn dat er toch een andere beslissing wordt genomen dan dat de bedoeling is voor jou. Uit medelijden of omdat er financieel totaal geen mogelijkheden zijn of erger, er wordt gedreigd door je partner dat je je kinderen misschien nooit meer te zien krijgt. Het laatste weet je eigenlijk pas zeker als daar serieuze stappen in worden genomen.

Maar dan nog zorgt de hele situatie voor veel zorgen en onzekerheid. En het gebeurt vaak dat een partner de ander zo onder druk zet dat er geen liefdevolle oplossingen meer lijken te zijn. Als je dan ervoor kiest om toch verder te gaan met de relatie, de situatie, ga je totaal tegen je eigen gevoel in.

Je moet je voorstellen dat elke dag voor jou een opgave wordt om zonder spanningen en stress door te komen. Dit is natuurlijk niet haalbaar als je gevoel je al een tijdje verteld dat je jezelf vergeet en de ander jouw normen en waarden overtreedt. Dit geeft automatisch negatieve gedachten en emoties. Hoe langer dit duurt, des te minder wordt jouw geestelijke veerkracht om ook nog met andere moeilijkheden om te gaan.

Voor jezelf kiezen kan soms onmogelijk lijken maar het kan je veel persoonlijk leed besparen in de toekomst.


   Sta je voor deze moeilijke keuze? Neem gerust contact op voor een gesprek.


Volg je hart!

   Liefs, lichtkracht levenscoach Martine