Social media, therapie, medicijnen of toch zelfkennis?

Ik merk aan alles om ons heen dat we nog steeds ver verwijderd zijn van ‘het weten’ wat wij hier komen doen op aarde. Wij zijn grotendeels vergeten wat de essentie is van de mens, het leven, onze eigen waarheid.

Toch is er wel een verandering gaande. Steeds meer mensen beginnen te begrijpen dat ze niet de massa moeten volgen maar naar zichzelf moeten luisteren om te weten wat het beste voor ze is. Maar voordat iemand zich dit gerealiseerd heeft, is de kans groot dat degene eerst vastloopt, overspannen raakt, burn-out of zelfs depressieve gevoelens ervaart. Dit gebeurt er als er jaren geprobeerd is aan de verwachtingen van de buitenwereld te voldoen en op deze manier degene verder van zijn eigen levenspad verwijderd raakte.

Er komen steeds meer berichten voorbij dat er veel mensen zijn die zich ongelukkig of anders voelen. En alleen door middel van therapie of medicijnen daarin een positieve uitweg in kunnen vinden. Degenen die (wat hen betreft) wel gelukkig zijn, laten dit uitgebreid zien op social media. Daardoor durven mensen die zich ongelukkig en anders voelen, er steeds minder over te praten.

De oorzaak van het ‘ongelukkig zijn’, ligt volgens de geleerden bij het feit dat we te veel met onze eigen ‘ik’ bezig zouden zijn. Dat iedereen gelukkig zou kunnen zijn als we meer met elkaar zouden verbinden.

Volgens mij, wordt het probleem op deze manier alleen maar bekeken vanuit het ego, als er over onze ‘ik’ wordt gesproken. Het klopt, dat als we alleen vanuit het ego handelen, de mens er niet leuker op wordt voor de ander. Dan wordt bijvoorbeeld de perfecte foto voor het social media account (en dus het perfecte lijf, huis, partner, eigen bedrijf en kinderen) de leidende factor in degene zijn leven. De klachten en problemen waar ieder mens normaal gesproken tegenaan loopt, worden zo onder de mat geveegd.

Natuurlijk houden niet alle mensen zich dagelijks bezig met social media. Maar ook daarbuiten voelen wij evengoed de culturele en maatschappelijke druk, die de gedachten, die wij over onszelf hebben, beïnvloeden. Zoals jezelf accepteren, durven falen, wel of geen kinderen krijgen, tevreden zijn met het lichaam of eindeloos op zoek gaan naar de perfecte partner.

Dan klopt het dus niet dat de oplossing ligt in het verbinden met de ander. Juist het afstand nemen van de ander en de buitenwereld en het overzicht pakken over je eigen leven zorgt voor inzichten. Wie ben jij zonder je baan, zonder partner, zonder kinderen? Wie ben jij zonder negatieve gedachten, overtuigingen en verwachtingen? Wat gebeurt er als je stil wordt en weer in contact kan komen met je hart en je gevoel? Die antwoorden komen vanzelf, als jij jezelf te leert kennen vanuit jouw essentie.

Om je gelukkig te kunnen voelen is het dus van belang dat je weer in contact komt met dat stukje van jezelf die daarover gaat: je ziel. Dat is ook het stukje wat het verschil maakt met andere mensen. Wat maakt wie jij bent. Je ziel is het deel wat telkens opnieuw reïncarneert, wat levenslessen wil leren. Je intuïtie is het communicatiemiddel van de ziel. Je ziel kan verbinding leggen tussen de Bron en de buitenwereld. En om de boodschappen van je ziel goed te vertalen naar de juiste stappen voor jezelf in de buitenwereld, heb je het ego nodig. Daarnaast je verstand om dit alles in totaliteit te begrijpen en toe te passen.

En dan pas kun je in verbinding komen met de ander. Vanuit een liefdevolle verbinding met jezelf. Niet omdat je de ander nodig hebt maar omdat je wilt delen.


Liefs, Lichtkracht levenscoach Martine