Vechten of vluchten is OVERleven


>>>Als vervolg op mijn vorige blog over het oude deel van ons brein<<<


Alles wat wij alleen maar vanuit ons hoofd doen om ons beter proberen te voelen is een overlevingsstrategie. Het brein wil namelijk bewegen, het wil actie. In het geval van een stress-situatie activeert het oude deel van je brein vechten of vluchten. Maar de gewenste stappen om je beter te voelen zouden als volgt moeten zijn: luister naar jouw intuïtie en ondersteun dat met het nieuwe deel van jouw brein, waarmee je rustig na kan denken en een plan kan maken.


Het oude deel van het brein kent dus een vecht- en vluchtreactie als overlevingsstrategie. Heel handig als je weg moet springen voor een auto die jou niet gezien heeft. Maar minder handig als reactie op een overvolle agenda of een vervelende opmerking van een buurman. Dit ‘overleven’ gebeurt als je al voor lange tijd stress ervaart of als je de situatie waarin je zit als zeer vervelend ervaart. Het vechten of vluchten geeft vervolgens ook weer een stressreactie af. Wat weer verdere gevolgen heeft voor bijvoorbeeld je lichaam.


Bij vechten of vluchten verzet je je tegen de situatie. Vanuit het brein gezien is dat niet zo raar. Die probeert alle opdrachten die jij het geeft te volbrengen. Maar hier zit een grens aan en als die bereikt is geeft het je stress. Wanneer jij je leven ziet als leerschool weet jij dat dit juist het moment is om een stap terug te nemen.


Omdat de trigger tot vechten of vluchten ontstaat in de wereld om jou heen, denk je dat je DAAR iets moet gaan veranderen. Maar de oplossing ligt in jezelf. Hoe komt het dat je zoveel stress ervaart? Of hoe komt het dat je in een vervelende situatie niet rustig kan blijven en vanuit je gevoel en ondersteunende gedachten kan reageren?  


Leer jezelf kennen en kom tot rust. Kom uit jouw hoofd, maakt contact met jouw lichaam en jouw gevoel. Accepteer de situatie waarin je zit en ga kijken wat je leermomenten zijn. Gebruik jouw intuïtie als leidend, in plaats van jouw brein.


Ik kan jou hierbij helpen, mail of bel / app mij: levenvanuitlichtkracht@gmail.com of 06-30932086


Liefs, levenscoach Martine