Het innerlijk kind liefdevol omarmen

Als onderdeel van zelfheling kun je kijken naar welke basisbehoeften jij als kind gemist hebt. Denk aan vertrouwen, waardering en aanmoediging. Deze onvervulde behoeften kun je nu als volwassene, herkennen in terugkerende emoties, zoals boosheid, verdriet of angst. Of je herkent het in gedrag, zoals zwijgen, emoties niet willen voelen of nadrukkelijk aanwezig zijn, agressief zijn. Op het moment dat je in een situatie terechtkomt die jouw onvervulde behoeften triggeren, dan komen deze emoties of gedragingen tot uiting.

Het innerlijk kind kun je zien als dat stukje van jou wat uit liefde en vreugde op aarde is gekomen. De drijfveren van een kind zijn liefde, verlangens en behoeften. Om in liefde en veiligheid op te groeien is een kind afhankelijk van zijn ouders of verzorgers. Het is dus erg belangrijk dat zij een invoelend vermogen hebben, ten aanzien van het gedrag van een kind om veiligheid en hechting te creëren. Hierdoor kan het kind de wereld in vertrouwen ontdekken en kan het zichzelf ontwikkelen. Maar het kan ook worden gekwetst, doordat het zich moet aanpassen aan het gezin waarin het opgroeit om liefde te kunnen ontvangen of conflicten te vermijden. Als reactie hierop kunnen overlevingsmechanismen als vluchten, vechten of bevriezen worden ontwikkeld. De omgeving bepaalde vroeger dus in hoeverre een kind zijn ‘eigen wijsheid’ de ruimte kon geven. En zoals bij alle onverwerkte emoties en blokkerende overtuigingen, blijf je ook het gekwetste innerlijk kind elke dag met je mee dragen.

Helaas weet je of jou dit overkomen is, pas als je volwassen bent. Je bent misschien zelfs al bepaalde emoties en gedragingen, gaan zien als onderdeel van wie jij bent. Wanneer je hierin inzicht krijgt, kun je stappen maken om jezelf te helen. Door middel van het opsporen van je niet ontvangen basisbehoeften, belemmerende kernovertuigingen en overlevingsmechanismen, kunnen ze omgebogen worden naar positieve affirmaties. Het is belangrijk dat je dit niet alleen verstandelijk begrijpt maar dit ook door laat werken in je onderbewustzijn. En dat is wat positieve affirmaties bij je kunnen bewerkstelligen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je je innerlijk kind liefdevol kunt gaan omarmen en aan de hand mee kunt nemen om te genieten van je volwassen leven.

Lichtkracht Levenscoach Martine