Denken en intuïtie hand in hand

Alles heeft een functie. Alles mag er zijn. Leuk of minder leuk. Accepteren hoort er ook bij. Dat is wat ik wel kan concluderen na jaren ervaren en onderzoeken.

Zo ook, in het geval van je denken. Daar hangt nogal een sfeertje omheen, in het geval van ‘de spirituele ontwikkeling’. Dat het bijvoorbeeld er niet aan bij zou dragen. En dan voornamelijk het denken vanuit je ego.

Nu denk ik weleens: ‘had ik maar een groter ego gehad’. Want ik ben jaren bezig geweest om mee te kunnen komen in ‘de groep’, mij aan te passen aan ‘de rest’ en rekening te houden met ‘de ander’. En ik denk dat ik voor nog veel meer hooggevoeligen en mensen met een psychische kwetsbaarheid kan en mag spreken als ik zeg, dat zij dat ook gedaan hebben.

Dus als mijn ego had gevonden dat ik beter, mooier, sneller of intelligenter dan de ander had moeten zijn, was dat toch niet gelukt. Ik voelde daar niks voor. Ik was pas blij, als de mensen om mij heen blij waren. Ik weet inmiddels dat het niet zo werkt, maar het voelde toen wel beter.

Ik heb ondertussen wel geleerd dat het juist de bedoeling is om aan jezelf te werken voor je eigen 'geluk' en om dienstbaar te kunnen zijn. En dat daarbij een stukje gezond egoïsme, echt niet kan ontbreken. Gelukkig ben ik altijd al nieuwsgierig en onderzoekend geweest, dus het werken aan mijzelf werd al vroeg in gang gezet.

Pas als je weet hoe je naast alle pijnlijke emoties ook vreugde kan ervaren in je leven, kun je gaan delen of zelfs de ander helpen. En zeg nou zelf: je wilt toch pas anderen om je heen hebben, als je lekker in je vel zit?

Om een lang verhaal kort te maken: als je je denken gebruikt waar het voor bedoeld is, kan het je alleen maar helpen. Zoals analyseren, onthouden, reproduceren, begrijpen, toepassen, evalueren. Hartstikke handig bij het leren (over jezelf bijvoorbeeld 😉 ) of op je werk. (Zelf)Kennis heb je nodig om verder te komen, ook op jouw levenspad.

En gebruik jouw intuïtie daarnaast dan ook waar het voor bedoeld is. Het aanvoelen van binnenuit, of iets in de wereld om je heen, bij je past. Zodat je vanuit jouw wensen, verlangens en idealen kunt leven. Dus wie ben ik, wat is mijn levenspad, wat past wel en niet bij mij, worden intuïtief beantwoord voor de juiste keuzes. Denk er wel om dat je intuïtie fluisteringen zijn, vaak een gevoel in je buik of hart. Het komt als eerst in je op als je keuzes gaat maken, maar wordt gauw overstemt door de harde stem van het denken in je hoofd.

Als je een keuze hebt gemaakt vanuit je intuïtie, kun je dat ondersteunen met denken door middel van informatie verzamelen, analyseren en toepassen. En zo is de cirkel weer rond!


Lichtkracht levenscoach Martine